Bekkenløsning

Bekkenløsning er en diagnose som man kun får i Norge. Resten av verden kaller dette Pregnancy Related Pelvic Girdle Pain, og dette er en smerte som ofte vedvarer gjennom svangerskapet.

Kvinner med bekkenløsning kan oppleve smerten foran og/eller bak i bekkenet, og de kan få strålesmerte ut i hoftene, ned i lårene eller til bekkenbunnen. Som regel begynner bekkenløsning i løpet av svangerskapet, men kan også debutere under eller etter fødsel (1).

 

Hvor godt fungerer man med bekkenløsning?

Bekkenløsning er en av de største grunnene til å være sykemeldt under svangerskapet, noe som medfører en stor økonomisk byrde for samfunnet (2). En studie fra Malmqvist et al fant at kvinner som tok sykemelding under svangerskapet også hadde mindre jobb tilfredshet, og problemer med løfting og søvn.

Kvinner med høyere utdannelse, bedre jobb tilfredshet og mindre problemer med sitting, gåing og ståing hadde lavere sannsynlig for å bli sykemeldt, selv om smerteintensiteten var den samme (3). Dette resultatet kan hentyde at det også er psykososiale faktorer som påvirker hvor godt man fungerer når man har bekkenløsning.

 

Hvem får bekkenløsning?

I løpet av svangerskapet er det noen kvinner som får skikkelig vondt i bekkenet og korsryggen, mens andre kan holde på med trening, og jobbe som de vil. Årsaken til dette har man enda ikke funnet et godt svar på. Forskningen som er tilgjengelig så langt foreslår at det er flere faktorer som danner grunnlaget for hvorfor noen kvinner får bekkenløsning. Det kan dreie seg om biologi, nevrologi, artrose, hormoner og genetikk (3).
Det enkelte risikogrupper som har større sjanse for å få bekkenløsning (3):

  • Personer under 30 år
  • Kvinner med tidligere korsryggssmerter – selv om noen av disse allikevel kan bli smertefrie under svangerskapet
  • Kvinner som jobber i fysisk krevende yrker
  • Røykere
  • Dårlig kjernemuskulatur. Forfatteren av dette studie påpeker at dette også kan drives av mentale/følelsesmessige faktorer.

 

Vi har med andre ord få forutsetninger for å vite hvem som kommer til å få bekkenløsning under svangerskapet. I og med at det er så mange risikofaktorer for bekkenløsning betyr at dette også kan være en vanskelig tilstand å behandle.
En pasient med bekkenløsning kan oppleve (3):

  • Smerte – skarp, stikkende, svak eller brennende
  • Smerte i bekkenledd som stråler til rumpe, eller foran ved symfysen (leddet foran i bekkenet)
  • Smerte kan stråle til lysken, bekkenbunnen eller baksiden av låret
  • Smerteområdet kan også endre seg under svangerskapet

 

I 2008 lagde en gruppe forskere The European Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Pelvic Girdle Pain (bekkenløsning), som blant annet understreker nødvendigheten av å bruke spesifikke undersøkelser for å få den korrekte diagnosen for hver enkelt pasient. Dette vil øke sjansen for at pasienten får en personlig tilpasset behandling. Behandlingen må ofte inkluderer flere forskjellige aspekter, og det er veldig viktig at den også inneholder informasjon til pasienten om hvordan de også kan hjelpe seg selv (4).

Dersom man har hatt bekkenløsning én gang, har man 41% – 77% sjanse for å få det på nytt i etterfølgende svangerskap. Risikofaktorer for tilbakefall, og andelen av kvinner som får det i etterfølgende svangerskap er foreløpig ukjent, men for de fleste er tilstanden dessverre verre dersom de får den igjen (4).

 

Life Kiropraktikk behandler kvinner med bekkenløsning

Kiropraktikk er en trygg behandlingsmetode å bruke for bekkenløsning. I tillegg til behandling, kan kiropraktorer med erfaring og kunnskap om dette, gi råd og øvelser som er tilpasset pasienten og deres livssituasjon. I tråd med egen erfaring, sier også forskningen at kiropraktikk eller annen behandling ikke kan hjelpe alle kvinner å bli smertefrie fra bekkenløsning.

Vi kan imidlertid alltid gi råd om tilrettelegging, smertelindrende avlastning og øvelser som gjør hverdagen enklere å mestre.
På Life Kiropraktikk har vår kiropraktor Karen Granlund en 3-årig etterutdannelse innen behandling av spedbarn og gravide. Hun har god erfaring med utredning og behandling av gravide kvinner og er et trygt startsted dersom du er gravid og opplever bekkenløsning eller andre smerter.

 

Kildehenvisninger

  1. Kanakaris.N.K., Roberts. C.S., Gianoudis. P.V., Pregnancy-related pelvic girdle pain: an update. BMC Med 9, 15 (2011). Kilde
  2. Malmqvist S., Kjaermann I., Andersen K., Okland I., Larsen JP., Bronnick K., The association between pelvic girdle pain and sick leave during pregnancy: a retrospective study of a Norwegian population. BMC Pregnancy Childbirth, 2015;15:237. Kilde
  3. Verstraete.E.H., Vanderstraeten.G., Parewijck. W., Pelvic Girdle Pain During or After Pregnancy: a review of recent evidence and a clinical care path proposal, Facts Views and Vision in ObGyn, 2013, 5(1): 33-43. Kilde
  4. Vleeming. A., Albert.H.B., Ostgaard. HC., Sturesson. B., Stuge. B., European Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Pelvis Girdle Pain, European Spine Journal, 2008, 17:794-819. Kilde

Lignende behandlinger

Spedbarn

Spedbarn og babyer

En vanlig vaginal fødsel er ikke bare en belastning for mammaen, men påfører spedbarnet en blanding av kompresjon og trekkraft på vei ut til en ny virkelighet. Noen ganger går imidlertid ikke fødselen som planlagt. Det kan hende både mor og baby trenger hjelp.

Les mer