For mange kan dette dessverre være en tid med mye stress, frustrasjon og smerte. Smerten kan bli både fysisk og mentalt for mammaen. Det å få problemer med å amme sin nyfødte slik som man selv forventer, kan gjøre at man føler seg utilstrekkelig og hjelpeløs, noe som igjen kan skape depresjon i en sårbar tid (1).
Noen av de første tegnene på at ammingen ikke er optimal, er:
- Klikke lyd
- At baby slipper taket i brystet
- At baby trekker i brystet
- Lekkasjer og søl av melk under amming
- Baby dier bedre på et bryst enn det andre
- Baby sovner alltid ved brystet
- Mammaen opplever smerte ved amming
- Gjentagende brystbetennelser
- Vanskeligheter med å opprettholde amming
Når en baby ikke dier optimalt, blir det mer krevende å få næring. Da etablerer ofte spedbarnet kompenserende strategier for å få mer melk ut av brystet. Noen kompensasjoner inkluderer tygging av brystet, hendene holdt under haken, og at den holder hodet mer fremover når den dier (2).
Faktorer som spiller inn under amming
Det er ofte mange faktorer som spiller inn når det er problemer med amming. Noen årsaker er mer alvorlige enn andre. Av og til trenger moren bare noen små endringer i grep eller teknikk for at amming skal gå bedre. Noen babyer kan ha allergier, og problemer med magen, mens andre kan ha stramt tungebånd eller såpass lav aktivering av musklene (lav tonus) at de sliter med å gjennomføre bevegelsene som kreves. Det kreves overraskende mye av den lille spedbarnskroppen for å die effektivt, så muskel- og skjelettproblemer er også viktige å utelukke.
For at et spedbarn skal kunne die optimalt, så må den være komfortabel. Den må uanstrengt kunne holde hodet litt bakover, kjeven må gape høyt og den må være stabil. Tungen må ha god bevegelighet og styrke, slik at den effektivt kan dra melk ut av brystet. Søkerefleksen og sugerefleksen er to spedbarnsreflekser som hjelper babyen å instinktivt få noe av motorikken som kreves.
Selv om det er et stort fokus på amming her i Norge, så er det ikke alltid at mødre får god hjelp med amming når de søker etter det. Noen blir fortalt at smerte er en vanlig del av amming, mens andre blir anbefalt morsmelkerstatning fra flaske. Det er ofte ikke et svar de fleste mødre vil høre når de allerede føler seg hjelpeløse og utilstrekkelige. Mange søker hjelp flere steder før de får tilfredsstillende råd og veiledning med amming.
Life Kiropraktikk hjelper deg med ammeproblemer
Vår kiropraktor Karen Granlund har en 3-årig ekstrautdanning innen behandling av spedbarn og gravide. Hun har stor erfaring med ammeproblemer og blir ofte kontaktet av fortvilte foreldre som søker hjelp til amming.
Det første som skjer når du kommer til Life Kiropraktikk med et spedbarn er at vil lytter til deg. Vi vil høre historien din. Deretter undersøkes spedbarnet under trygge omgivelser. Hun undersøker selvfølgelig muskel- og skjelettsystemet, etter som problemer i øvre nakke kan skape vanskeligheter for spedbarnet når det dier (3). I tillegg gjøres en full undersøkelse av spedbarnsreflekser og barnets generelle utvikling. Dette kan være med på å avsløre eventuelle underliggende eller medvirkende faktorer. Ofte observeres også amming, slik at råd og veiledning kan gis til mor.
Når vi behandler spedbarn på Life Kiropraktikk er det ingen knekking. Behandlingen vil ofte bestå av vedvarende lett press og mobiliseringer for å stimulere til normal bevegelse, eller få spedbarnet til å selv skape bevegelsene som må bedres. Dersom problemene med amming skyldes at baby har stramt tungebånd, vil vi ofte behandle kompenseringene rundt nakke, kjeve, hals og kropp ettersom spedbarnet anstrenger og tilpasser seg når den dier.
I tillegg til råd, veiledning og behandling, kan også kiropraktorer stille diagnoser og henvise videre ved behov. Dersom det er problemer med amming, er stramt tungebånd ofte noe som man kan henvise videre til en barnelege, eller øre-, nese- og hals spesialist for klipp. Dersom dette blir nødvendig, hjelper vi gjerne både med behandling før klipp, og å forberede familien på tiden før og etter klippet.
Kildehenvisninger
- Brown A. PhD., Rance J. PhD, Bennett P. PhD., Understanding the relationship between breastfeeding and postnatal depression: the role of pain and physical difficulties, Journal of Advanced Nursing, Oct 2015, Kilde
- Hazelbaker AK., Gold Learning Online, Gold Conferences International. Kilde
- Miller J. DC PhD., Evidence-Based Chiropractic Care for Infants: Rationale, Therapies and Outcomes, Praeclarus Press LLC, Texas, USA, First ed, 2019. Link til bok her.