For idrettsutøvere, kan det hindre dem i normal trening og prestasjon, og for andre mennesker kan det påvirke både arbeid og livskvalitet.
Tendinopati er en degenerasjon av en sene. Skuldertendinopati er dermed en degenerasjon av senene rundt skulderen. Dette begynner ofte som en akutt smerte, og utvikler seg ofte til en kronisk lidelse. Skuldertendinopati gir svakhet og smerte ved bruk av skulder. Spesielt ofte er det vondt når armen blir løftet over hodet, eller når man presser hånden utover. Det er en lidelse som kan komme periodevis, men for mange fører skuldertendinopati til betydelige begrensninger (2).
Degenerasjonsprosessen som fører til skuldertendinopati kan komme fra et underliggende impingement syndrome, dårlig blodforsyning, belastning som over tid er større enn senens toleranse, og anatomiske endringer til skulderleddet (2). Rotator-cuff muskulaturen er en gruppe muskler som er sentral i stabiliseringen av skulderleddet. Senene til denne muskulaturen, og også biceps muskelen er de som oftest er involvert i skuldertendinopati (3). Ofte blir pasientene med lidelsen øm over de involverte senene, og har smerte ved bevegelse av skulderen.
Hvem får skuldertendinopati?
Den største risikofaktoren til skuldertendinopati er overbelastning og for mye trening slik at man kontinuerlig overskrider toleransen til senene (1). Andre faktorer som gjør at man er i en risikogruppe er (4):
- Over 50 år
- Kvinne
- Tidligere skulderskade
- Underliggende sykdommer som f.eks diabetes, hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk eller artrose
- Arbeid – mye arbeid over hodet, tungt fysisk arbeid, repetitive arbeidsoppgaver, arbeid som innebærer mye vibrasjon
- Sport – håndball, svømming, styrketrening
- Psykologisk – høyt mentalt stress på jobb, misnøye med jobb
Den første fasen av skuldertendinopati kan vare fra 3 uker til 6 måneder, og smerten er ofte meget intens på grunn av en aggressiv inflammasjonsprosess (2). Det viktigste i denne fasen er å redusere smerten. Dette gjøres ofte med smertelindrende og betennelsesdempende medisin, samt med mobilisering og annen smertelindrende behandling (2).
De fleste tilfeller av skuldertendinopati blir behandlet med konservative metoder. Trening og øvelser er effektivt for å redusere smerte og bedre funksjon. Dessverre har cirka 40% av pasientene utilfredsstillende resultater med dette og kan fortsatt ha tilbakevendende og vedvarende smerte (4). I tillegg til spesifikke skulderøvelser, så kan ryggmobilisering også hjelpe med å øke skulder mobilitet, og demper smerte fra skuldertendinopati (5).
Når en pasient har mislykkes med konservativ behandling for skuldertendinopati, er trykkbølgebehandling et alternativ å prøve før kirurgi. Det kan være effektiv for å hjelpe pasienter å øke mobilitet av skulderen og redusere smertene fra skuldertendinopati (1).
Life Kiropraktikk behandler skuldertendinopati
Skuldertendinopati er en veldig vanlig muskel –og skjelett plage, og det er et problem vi som kiropraktorer ofte møter i vår kliniske hverdag. Når pasienter kommer til kiropraktorer med skuldertendinopati så gjøres det en undersøkelse av skulderen, men også omkringliggende områder som albue, nakke og brystrygg. Dette gjøres for å kartlegge eventuelle medvirkende årsaker til plagene. Som primærkontakt kan vi også rekvirere billeddiagnostikk som MR, røntgen eller ultralyd ved behov. Dersom plagene reduserer arbeidsevnen, kan også sykemelding skrives ut.
Når en kiropraktor behandler skuldertendinopati, tar vi alltid utgangspunkt i undersøkelsen. En vurdering av belastningstoleranse og sene-involvering legger grunnlaget for øvelsesprogrammet som pasienten må gjøre hjemme. Ved konsultasjonene jobbes det med de mekaniske faktorene som kan bidra til problematikken. Vi benytter her muskelteknikker, manipulasjoner og mobilisering. Trykkbølgebehandling inkluderes av og til ved behov for å fremskynde smertelindringen. Ved behov for operasjonsvurdering, henviser vi videre til ortoped.
Dersom du har smerter i skulderen og tror du har skuldertendinopati, er Life Kiropraktikk et naturlig startsted.
Kildehenvisninger
- Florit D, Pedret C, Casals M, Malliaras P, Sugimoto D, Rodas G. Incidence of Tendinopathy in Team Sports in a Multidisciplinary Sports Club Over 8 Seasons. J Sports Sci Med. 2019;18(4):780–788. Published 2019 Nov 19. Kilde
- Malliaropoulos, N., Thompson, D., Meke, M. et al. Individualised radial extracorporeal shock wave therapy (rESWT) for symptomatic calcific shoulder tendinopathy: a retrospective clinical study. BMC Musculoskelet Disord 18, 513 (2017). Kilde
- Hawi N, Liodakis E, Petri M, Krettek C, Meller R. [Tendinopathies of the shoulder and elbow]. Der Unfallchirurg. 2017 Mar;120(3):184-191. DOI: 10.1007/s00113-017-0328-z. Kilde
- Leong HT., et al., Risk Factors for Rotator Cuff Tendinopathy: A Systematic Review and Meta-analysis, J Rehab Medic, Vol 51(9): Oct 2019, pp627-637. Kilde
- Conte da Silva A., Padiha JF., Brum Marques JL., e Godoy Marques CM., Effect of spinal manipulation on shoulder pain and range og motion in individuals with rotator cuff tendinopathy, 2016, Man. Ther., Posturology & Rehabil. J., vol 14. Kilde